In de Antwerpse Zoo en het dierenpark van Planckendael is een staking afgewend. De 2 dierentuinen zijn dit weekend dus gewoon open. Bij het personeel was onrust gerezen na de sluiting van het café van de zoo.

Maar directie en vakbonden hebben na uren onderhandelen een akkoord bereikt.

Door de sluiting van het café worden 16 werknemers ontslagen. Die beslissing was het gevolg van de geplande renovatiewerken aan de Koningin Elisabethzaal.

De vakbonden waren het niet eens met de modaliteiten voor het ontslag en hadden met een staking voor dit weekend gedreigd. Maar die werd in laatste instantie afgewend. "De directie is op onze vier voornaamste eisen ingegaan", zegt Yvan De Jonge (ABVV Horval).

"De eindejaarspremie werd aantoonbaar gestort naar het sociaal fonds, die ze zal doorstorten. De anciënniteit zal volledig worden meegenomen voor de ontslagvergoeding. Er zal ook vooraf overlegd worden met de bonden wanneer jobstudenten ingezet worden."

Met die garanties, die op papier staan, trokken de bonden opnieuw naar de werknemers. "Al het personeel, ook dat van de tuin, was solidair en is blijven zitten na de personeelsvergadering, " vult Danny Van Goethem van ACV Voeding en Diensten aan. "De sfeer was eerst wat minder, maar uiteindelijk is men tevreden. De staking is dus afgewend."

Volgens De Jonge moet er in de komende weken nog wel wat besproken worden, zoals de loonbarema's.

(belga)